Уметност интерпретације

Трећа симфонија у де молу Густава Малера у извођењу Бостонског симфонијског оркестра под управом музичког директора Андриса Нелсонса. Суделују и сопран Сјузан Грејем, као и Омладински и женски хор Симфонијског оркестра града Бирмингема. Снимак је остварен 2. септембра прошле године у оквиру фестивала ПРОМС.

Професионални ангажман Нелсонс је започео почетком протекле деценије као трубач у оркестру Летонске националне опере, да би га афинитет ка позиву који ће му обележити живот одвео на студије дириговања, које завршава код Александра Титова на Конзерваторијуму у Санкт Петербургу. Паралелно са студијама, Нелсонс у то време похађа мајсторске курсеве код Нема Јервија, када добија прилику да наступи са Филхармонијом из Осла. За његову даљу професионалну афирмацију посебно значајно било је познанство са цењеним Марисом Јансонсом, диригентом Консертхебау оркестра из Амстердама, која му отвара врата заједничке сарадње започете 2002. године. Значајни успеси на међународној сцени Нелсонса већ наредне године одводе до места главног диригента Литванске националне опере, а затим и до оркестара Берлинске филхармоније, Филхармоније Би-Би-Сија, а са оркестром Метрополитен опере је наступио 2011. године. Андрис Нелсонс данас се налази на челу Бостонског симфонијског оркестра, а дискографски записи које остварује са овим оркестром често се налазе у самом врху светских топ листа најбољих издања класичне музике.

У емисији ћете чути како Бонстонски симфонијски оркестар под управом Андриса Нелсонса изводи обимну Трећу симфонију у де молу Густава Малера уз солистикињу Сјузан Грејем и Омладински и женски хор Симфонијског оркестра града Бирмингема. Критичари истичу посебно звук лимене дувачке секције - светао, рафиниран и снажан - који је један од заштитних знакова овог окрестра.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво