Век хармонике – Албум „Слике” Николе Ђорића

Ексклузивно на таласима Трећег програма Радио Београда, емитујемо албум „Слике” хармоникаша Николе Ђорића, који је објављен 26. априла ове године за издавачку кућу Берлин класик.

Никола Ђорић рођен је 1988. године у Бору, а хармонику је почео да свира са свега три године. Пет година касније постао је најмлађи лауреат Републичког такмичења хармоникаша у Београду. Дипломирао је на Универзитету за музику и уметности у Бечу у класи Гжегожа Стопе, а усавршавао се и на Универзитету уметности у Есену у класи чувене хармоникашице Мие Мики. Током студија освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима, а био је стипендиста Аустријске агенције за међународну сарадњу у области образовања и истраживања, као и престижне фондације Јехуди Мењухин - Live music now. Паралелно са каријером концертног хармоникаша, Ђорић је посвећен и педагошком раду. У стручним круговима Ђорићева интерпретација оцењена је највишим оценама, а критичари га издвајају као веома озбиљног музичара.

Његов најновији албум, под називом Слике, посвећен је великанима руског романтизма, Модесту Мусоргском и Петру Чајковском. Занимљиво је да Ђорић њихова дела, која су у врху најизвођењијих и која су имала највише аранжмана за различите инструменте и ансамбле (Слике са изложбе и Дечји албум), изводи из оригиналних паритура. Овим једноставним приступом, користећи звучне могућности свог инструмента са седам октава и двадест два регистра, достиже неслућене сфере, а по речима критике, успео је да расветли скривене мелодијске линије и лукове из оригиналних партитура.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи