Читај ми!

Грамофонија – Бетовенови раритети

Репродуковаћемо снимке композиција Лудвига ван Бетовена за мандолину и виолину у пратњи клавира у извођењу Лајоша Мајера, Имреа Лохмана, Шандора Фалваија и Беле Банфалвија. Плочу је објавила продукцијска кућа Хунгаротон 1983. године, под називом „Бетовенови раритети”.

Изненађује чињеница да је ово једна од најуспешнијих Хунгаротонових плоча у пољу класичне музике, имајући у виду ширину и обим тадашње понуде ове компаније. Међутим, мало позната дела бечког класичара, нарочито она посвећена мандолини, била су веома привлачна пре свега иностраној публици, којој је издање било намењено, а критика је у вези са албумом истицала важност упознавања шире публике са Бетовеновим минијатурама, као и успех извођача да композиторову величину изразе у изузетно скученом и за овог аутора неуобичајеном жанровском и акустичком оквиру. Поред издања на винилу, мађарска компанија је објавила крајем деценије верзију на оптичком носачу, а данас је, између осталог, овај албум доступан и у оквиру едиције тзв. референтних снимака, сачињене од ретких и значајних записа уметничке музике из аналогне ере.

Значајно је поменути да је врста мандолине за коју је Бетовен писао и каква се чује на снимку, врхунац своје популарности доживела током Наполеонове ере. Инструмент је био заступљен раније, али се у овом периоду усталила варијанта са четири двоструке жице која је била веома захвална за свирање и убрзо постала распрострањена у целој Западној Европи. Према начину на који је Бетовен компоновао за мандолину, може се рећи да ју је пре свега сматрао аматерским инструментом, али који се може веома добро употребити за камерно музицирање, додајући стандардним ансамблима специфични колорит и призвук Наполеоновог доба.

Аутор емисије Милан Милојковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво