Дијалози

Иван Јанковић и Иван Миленковић: Шта је то федерализам?

У емисији ДИЈАЛОЗИ можете слушати разговор који је са Иваном Јанковићем, професором на Универзитету Мери у Северној Дакоти (САД), водио Иван Миленковић.

Према уобичајеном (европском) значењу, федерација је административно-политичка јединица унутар државе, с мањим или већим степеном аутономије, односно с мањом или већом независношћу у односу на централну власт. У америчком појму федерализма, међутим, ствар је обрнута: амерички федерализам настао је управо да би се, после рата против Енглеске, ојачала централна власт. Утолико су славни „Федералистички списи", један од најважнијих и најкоментарисанијих теоријско-политичких текстова у Америци, покушај да се учврсти централна власт на огромној америчкој територији, а да се, истовремено, федералним јединицама, односно, како се то у Америци каже - државама, остави значајан степен аутономије.

Професор Јанковић је своју прву књигу посветио управо појму федерализма, а долази нам са великог научног скупа у Чарлстону посвећеног управо овом појму, односно политичким искушењима с којима се суочава савремена Америка. Поред тога што је исцртао историјско-теоријску перспективу, професор Јанковић се нарочито задржао на савременим токовима у којима се препознаје тежња да се федералним јединицама у Америци врати део ингеренција које је присвојила централна власт. Део тих тежњи правда се, с једне стране, покушајем да се у тако огромној земљи повећа делотворност мањих административних јединица, а да се, истовремено, прошири и обим слободе на коју су Американци, традиционално, веома осетљиви. У којој мери је та борба централне власти и федералних држава велика и снажна говори оштра борба за превласт у ингеренцијама, при чему је, наглашава Јанковић, симптоматичан управо случај употребе медицинског канабиса. У либералнијим државама попут Калифорније канабис је, наравно, мањи проблем и федерална јединица одбија да се повинује централној власти, тумачећи Устав на другачији начин од централне власти. Тумачење Устава се, утолико, и у овом случају показује као улог и средство живих односа моћи у једној слободној земљи.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво