Из рукописа – Јулијана Адамовић: Дивље гуске

У циклусу „Из рукописа“, од понедељка 3. маја, можете слушати делове романа савремене хрватске списатељице Јулијане Адамовић „Дивље гуске“. Чита Бојан Жировић.

 

Колико нам се год детињство чинило мање напорним од садашњости, или макар безбрижнијим, готово да нема великог дела књижевности које не показује да су „рани јади" испуњени једнаком, ако не и већом муком од одраслог доба, да ти јади продиру дубоко у дечије душе и обликују нас против свих наших очекивања и против свих напора наше воље, а ако дете, некад, постане списатељица или писац, направиће од детињства причу која неће да важи само за њу, или њега, за тог писца или ту списатељицу, већ ће по снази талента и списатељског умећа да захвати свако детињство и свачије искуство, где год се, у међувремену, одрастало, патило, умирало, живело, или радовало.

Дивље гуске Јулијане Адамовић одигравају се седамдесетих година у Југославији, негде у Славонији или Бачкој, у раном детињству две девојчице (близнакиње) које се суочавају са свом суманотошћу света одраслих. Покушавајући да разумеју родитеље, комшије, Бабу, настојећи да проникну у њихово понашање и у оно што говоре, оне се суочавају, не без изненађења, и са недоумицама које извиру из њих самих. Исписана пажљивим и, истовремено, моћним језиком - робустним када је потребно да буде такав - овај бриљантни роман Јулијане Адамовић темељито руши илузије о детињству као безбрижном добу и нагони нас да се сетимо свега онога што нас је некада прогањало а што смо, прибегавајући техникама заборављања, успешно потискивали јер заправо никада то нисмо ни желели да памтимо.

Роман Јулијане Адамовић објавиће „Лагуна" из Београда.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво