Студије и огледи

Мајкл Волзер: Исламизам и левица

У циклусу „Студије и огледи“, од понедељка, 3. до среде, 5. јуна, можете слушати текст Мајкла Волзера „Исламизам и левица“.

Мајкл Волзер се сматра једним од најутицајнијих савремених политичких филозофа и ангажованих критичких интелектуалаца. Поље његовог интересовања је веома широко. Реч је о аутору који пише о социјалној правди, револуцијама, толеранцији, праведним и неправедним ратовима, национализму, политичком радикализму...

У контроверзном тексту који емитујемо на Трећем програму он полази од става да све најважније светске религије данас постижу знатно јачање, а религија, кад је појачана и оживљена, није опијат, као што се некад мислило, него је врло јак стимуланс, сматра Волзер. Наиме, још од позних 1970-их година, а нарочито у последњих десетак година, тај стимуланс најснажније делује у исламском свету. Од Пакистана до Нигерије, и у неким деловима Европе такође, ислам је религија способна да инспирише и мушкарце и жене, да за њу погину, или да неког убију. „Зато је, за левицу, овај нови успон ислама својеврсни тренутак када смо ми на проби; јесмо ли способни да препознамо 'могућност тираније', и да јој се одупремо? Неки од нас левичара покушавају да положе овај испит; али, многи од нас се активно труде да га не положе. Један од разлога за овај неуспех је 'страшан страх' да ће нас неко оптужити за 'исламофобију'. Додатну важну улогу у овоме има анти-американизам, а такође и једна радикална верзија културног радикализма, али то су старије патологије. Ево шта се ново дешава, овог тренутка: многи левичари се толико ирационално плаше да ће бити оптужени за ирационални страх од ислама, да управо зато нису способни да увиде да ми имамо јако добре разлоге да се плашимо исламских зелота, дакле екстремиста, фанатика - а последица је, да левица не успева да објасни ово што се у свету дешава", пише Мајкл Волзер.

Чита Марица Милчановић
Уредница Оливера Нушић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво