Музика вива – Међународни Рострум композитора 2019

У емисији ћемо представити победничку композицију овог радијског конкурса, дело Прана словеначке ауторке Петре Страховник.

Ова уметница рођена је у Цељу 1986. године, а завршила је мастер студије на Љубљанској музичкој академији у класи Уроша Ројка. Исти степен студија завршила је и на Краљевском музичком конзерваторијуму у Хагу где је студирала под менторством Петера Адрианса и Мартејна Падинга. Такође, специјализовала се у пољу електронске музике. Њена дела извођена су на бројним фестивалима, семинарима и концертима широм Европе.

Од самог почетка, Петру Страховник је занимало да открива нова звучања, те је у том смислу „бежала" изван градница традиционалног мишљења о музици и звуку. Због тога у својим композицијама често користи механичке и електронске звуке, настале коришћењем ретких магнетних руда и механичких амплификатора звука. Инспирацију за композицију најчешће проналази изван музике - у проблемима друштва, као и у фундаменталним питањима о човечанству и космосу. Последњих година придржава се идеје „безграничног размишљања" и „безграничног слушања" музике, те не жели да слушаоцима диктира на који начин ће слушати њена дела, већ да их слободно искусе.

Петра Стаховник тренутно живи и ради у Холандији, где сарађује са водећим ансамблима попут ансамбла Аско-Шенберг, Шлагверк из Хага, Ниеу Ансамбла и других. Њена дела су бирана да представљају холаднску селекцију две године за редом на манифестацији World Music Days. Страховник је активна на пројектима у којима учествују или који указују на проблеме менталних болести или сложених поремећаја попут оних са аутистичког спектра, која она назива „менталним разликама". У том смислу она се бави својеврсним уметничким активизмом који ће кулминирати у пројекту MentalDisOrders на којем тренутно ради и у оквиру којег треба да представи и оперу базирану на књизи Балерина, балерина Марка Сосича.

У емисији ћете поред првонаграђене композиције Прана Петре Страховник, чути и интервју са ауторком који је водио колега Примож Трдан са Словеначког радија.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво