Век хармонике – Концерт Вивајн Шасо

Снимак са концерта који је хармоникашица Вивијан Шасо, у сарадњи са виолончелистом Кристофом Кроазеом и ДЈ Корџом одржала 30. септембра 2017. године у Цириху. Овај ексклузивни снимак добили смо посредством размене у оквиру Еурорадија.

Вивијан Шасо рођена је 1979. године у Цириху, а дипломирала је на Универзитету уметности у Берну код Теодора Анцелотија. Као солиста и камерни музичар, Шасоова наступа са реномираним ансамблима међу којима су: Берлинска филхармонија, Симфонијски оркестар Баварског радија, Тонхале оркестар и ансамбл Клангфорум Вин. Попут великог броја данашњих уметника, Вивијан Шасо сарађује са савременим ауторима у циљу проширивања оригиналног репертоара за хармонику, те значајан део њеног репертоара чине премијерна извођења композиција за хармонику. Други део њеног репертоара, уобичајено за акордеонисте који су изашли из Анцелотијеве школе, чине обраде дела за инструменте са диркама композитора ранијих епоха, аутора као што су Скарлати, Бах, Рамо и Хајдн.

У првом делу емисије чућете њене интерпретације Хајднове Сонате, као и композиција Доменика Скарлатија и Волфганга Амадеуса Моцарта. Вивијан Шасо сматра да Хајднова дела представљају за интерпретатора примамљиву комбинацију рафинираног хумора, раздраганости, дубине и интелигенције. Она кроз своје тумачење указује на везе између клавикорда за који је писао Хајдн и свог инструмента, показујући раскош динамичких могућности концертне хармонике. Наиме, добром употребом меха постиже висок ниво флексибилности динамике и фразирања те изузетно софистицирану палету звукова, што даје ново рухо Хајдновим делима.

У другом делу емисије чућете како ова уметница, виолончелиста Кристоф Кроазе и ДЈ Корџ изводе остварења Астора Пјацоле: Танго аргентино, у аранжману за хармонику, потом композицију која носи назив Заборав, у аранжману за хармонику и виолончело и Либертанго у аранжману за хармонику, виолончело и ДЈ-а

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво