Музика вива – дела Жибуокле Мартинаитите

Одабрани делови циклуса „У потрази за изгубљеном лепотом” литванске ауторке Жибуокле Мартинаитите у извођењу трија ФортВио.

Ово дело је инспирисано искуством које је ауторка доживела једног кишног поподнева када је шетала у близини катедрале Нотр Дам у Паризу. Одједном је постала свесна скривене лепоте ове грађевине, која је, иначе, пре месец дана тешко оштећена у пожару који је прогутао њен чувени, средњовековни кров.

Мартинаитите је записала „док сам се шетала поред Нотр Дама, гледајући у плочник, приметила сам како се фрагменти катедрале рефлектују у барицама воде, у разноликим формацијама. То је било као да сам открила до тада непознати свет који је постојао под мојим ногама и чије постојање је још крхкије од онога што називамо реалношћу".

Ово је био импулс да ауторка започне истраживање „противотрова" за стално убрзање живота и зависничку привлачност технологије која позива људе да гледају у осветљене екране, пре него да гледају у свет који их окружује.

Музички ток нас тако води у урањаујући, мистериозни и сновити свет, који је поверен класичном клавирском трију коришћеном на нетрадиционални, „проширени", звучни начин. Истовремено тонална, медитативна и апартна партитура Жибуокле Маринаитите открива нам другачије универзуме који круже око нас. Она нас позива да искусимо и другачији проток времена, односно да осетимо успорење и излазак из стално надражене, брзе, али површне перцепције која одликује нашу свакодневицу. Ова ауторка, коју многи критичари зову и „мађионичарком текстуре" дарује нам, другим речима, особену звучну шетњу по соничним пределима и омузикаљеним сећањима.

Чућете делове циклуса чији су називи: Прелудијум - сублиминално, Плаво, Ефемерно, Жудња у сталном покрету, Интерлудијум - пролазно, Смирени дитптих за виолину и електронику, Постлудијум - ишчезавајући.

Уредница Ксенија Стевановић

број коментара 0 Пошаљи коментар