Изложбе – Тоби Хаслет: О уметности Бушре Халили

У емисији ИЗЛОЖБЕ можете слушати текст Тобија Хаслета „О уметности Бушре Халили”, написан поводом поставке видео радова ове ауторке која се може видети од 21. марта до 25. августа у Музеју лепих уметности у Бостону.

По речима Тобија Хаслета, филмови и видео радови мароканско-француске уметнице Бушре Халили одређени су „шупљим формама"; она је под утицајем сила држава-нација и привлачи је радикална прошлост. Жудња, прогонство, неуспех, отуђење и распршене наде антиколонијалне побуне - тужни су материјали од којих она гради свој сензибилитет, али њени радови су истовремено и оштри и луцидни, те потпуно су очишћени од патетике. Нема ту ни трага од Кестнеровог повлађивања или китњастог осећаја пропасти. Она се креће крајње дисциплиновано по пољима немилосрдних криза: агонија немаштине, живот људи без државе и распршене наде које су подстицали герилске ратове у Трећем свету.

На изложби у Музеју лепих уметности у Бостони представљени су њени радови: Пројекат путовања ради мапирања (започет 2008. и довршен 2011. године), Среија констелација (2011), Министарство спољних послова (2015), Серија говора (започет 2012. а завршен 2013. године), Бурно друштво (2017) и Двадесет и два сата (из 2018).

Текст, преузет из мартовског броја часописа Артфорум, превео је с енглеског Владимир Матес.

Читала Биљана Јовановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво