Из архиве Радио Београда – Флаутиста Тахир Куленовић

У години када обележавамо 95 година од оснивања Радио Београда, из наше Фонотеке – једне од најзначајнијих звучних збирки у земљи – вечерас издвајамо снимке флаутисте Тахира Куленовића из 1973. и 1974. године, солисте Симфонијског оркестра Радио-телевеизије Београд.

Рођен је 1936. године у Бихаћу, а магистрирао је на Музичкој академији у Београду 1973. године. Након тога, Куленовић се усавршавао у Паризу, Лондону и у Братислави. Био је редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду 23 године, а његови студенти освајали су бројне награде на савезним и међународним такмичењима. Многи од њих данас раде као оркестарски музичари или професори у земљи и иностранству.

Тахир Куленовић оставио је неизбрисив траг у нашем музичком стваралаштву. Као солиста наступао је на бројним фестивалима, у земљи и иностранству одржао је преко 1000 концерата. Осим позиције соло флауте у нашем Симфонијском оркестру РТС, био је и члан многих камерних ансамбала: „Београдског трија", „Београдског камерног ансамбла", „Ансамбла за савремену музику" и других. Још један важан податак, а који је везан за нашу кућу, је и тај да је Куленовић био и председник стручног савета ПГП РТС. Иницијатор је Фестивала младих флаутиста у Ваљеву, који данас носи његово име.

Тахир Куленовић је снимао за све југословенске радио и телевизијске станице, а за потребе Радио Београда остварио је преко 2000 минута музике. Његов уметнички лик посебно осветљава чињеница да је многобројна дела први пут представио нашој публици, као што су сонате Франческа Верачинија, Леонарда Винчија, Бенедета Марчела, Антонија Вивалдија, Јохана Кристофа Пепуша, и других.

О његовом уметничком деловању, музиколошкиња Христина Медић, у свом тексту о овом флаутисти, за дневни лист Политика, 5. новембра 1979. године, између осталог је написала и следеће: „успевао је да ваја разноликост расположења, да просвећено испева богате мелодијске токове, прожете покаткада барокном патетиком, покаткада прозрачношћу рококоа".

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво