Директан пренос из Студија 6

Студио 6 – Дуо Ахим Кауфман и Кристијан Лилингер

У емисији СТУДИО 6 у оквиру Ринг Ринг фестивала 2019 наступиће дуо Кауфман-Лилингер, проистекао из Гринен трија који је првобитно најављен као гост наше емисије. Наиме, због спречености контрабасисте Роберта Ландфермана, наши слушаоци и гледаоци ће моћи да прате музицирање остала два члана трија који наступају на клавиру и бубњевима.

 

Њихово музицирање карактерише спонтаност, као и велико искуство у импровизацији и интерактивности, уз истраживање граничних звучних могућности инструмената које свирају. Они такође, користе и полиритмичне микроструктуре, које се потом с љубављу разлажу, да би се на крају спојили у неочекиваним унисоним гестовима, наравно под условом да их нека узбудљива 'боп тема' не заведе на нове џезерске импровизације.

Ахим Кауфман (1962) годинама је сарађивао са Франком Гратковским и са Мајком Муром. Поред тога Кауфман је свирао и са Ханом Бенинком, Џоржом Луисом, Паулом Лофенсом, Марком Дресером, Џимом Блеком (Трио Кирил), Тристаном Хонзингером, Томом Рејнијем, Ингрид Лауброк, Томашем Станком, Акселом Дернером, Окјанг Ли и многим другима. Носилац је „Награде за џез" Радио-телевизије Југозападне Немачке (SWR) за 2001. годину и награде „Алберт Мангелсдорф" за 2015. годину.

Кристијан Лилингер (1984) почео је да свира бубњеве већ у тринаестој години. Од 2000. до 2004. студирао је бубњеве у Дрездену, између осталог и код Гинтера Бејбија Зомера. Победник је Међународног такмичења у импровизацији у Лајпцигу 2000. године. Од 2002. интензивно сарађује са триом „Хајперектив кид". Властити бенд „Грунд" основао је 2008. године и од тада је с њима снимио четири носача звука. Наступао је на концертима са водећим џез и импро музичарима попут Рудија Махала, Питера Еванса, Џооа Лована, Александера фон Шлипенбаха, Јоахима Кина и других. Радио-телевизија „3сат" посветила је Лилингеру 2016. године четрдесетпетоминутни документарац „Против бита" (Gegen den Beat). Добитник је „Награде за џез" Радио-телевизије Југозападне Немачке (SWR) за 2017. годину.

 

Редитељ ТВ преноса: Иван Милановић
Дизајнер звука: Зоран Марић
Ауторски и уреднички тим: Ивана Неимаревић, Ксенија Стевановић и Невена Поповић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво