Нова дискографија – Симфоније Франца Шуберта

Представљамо снимак са интерпретацијама Симфонијског оркестра града Бирмингема под управом Едварда Гарднера, који је почетком фебруара објавила дискографска кућа Шандоуз.

Данас шеф диригент Филхармоније из Бергена, Едвард Гарднер, вратио се за пулт Симфонијског оркестра града Бирмингема којим је руководио од 2011. до 2016. године, како би остварио још један дискографски запис симфонијске музике из периода романтизма. Након успешне серије симфонија Фелика Менделсона, Гарднер и његов бивши ансамбл су објавили први том симфонијских остварења Франца Шуберта, на којем се налазе Симфоније број 3, број 5 и број 8.

Дела која су објављена на овом албуму настајала су у различитим стваралачким периодима аутора – од Треће симфоније написане 1815, и годину дана касније Пете симфоније, до познате Недовршене из 1822. године у којој је композитор достигао сасвим лични и интензивнији уметнички израз. Две раније симфоније ослањају се снажно на рана Бетовенова дела, као и Моцартовски лиризам, који је посебно присутан у Петој симфонији. Ова рана дела у рукама мање спретног оркестра и диригента често могу звучати шаблонски, али се у интерпретацији Едварда Гарднера и Симфонијског оркестра града Бирмингема издвајају по прецизном фразирању у пажњи која је посвећена структури ставова и оркестарским детаљима. Темпа су покретљива и читав ток поседује пријатан пулс, али без ужурбаности или тенденције да се преко неких детаља „прелеће". Оно што и овај албум изнова потврђује јесте упечатљива разлика између раних дела и Недовршене симфоније у којој аутор проналази сопствени уметнички глас. И у овом делу Гарднер не одуговлачи са темпима, а оркестар својим посвећеним извођењем пружа једну привлачну, пажљиво осмишљену интерпретацију.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво