Читај ми!

Антологија српске музике

Комична опера у три чина „Сељаци” Петра Коњовића

Изводе Хор и Симфонијски оркестар Радио-телевизије Београд. Диригује Борислав Пашћан. Улоге тумаче: Жарко Цвејић, бас као Маринко; Никола Јанчић, тенор је Андрија; Ђорђе Ђурђевић, бас – Станојло; Звонимир Крнетић, тенор – Здравко; Томислав Рено, тенор – Максим; Никола Митић, баритон као Милић; Душан Јанковић, баритон је Милисав; Александар Веселиновић, бас као Радисав. Сопран Олга Ђокић је Љубица; мецосопран Олга Милошевић – Петра; а Милица Миладиновић, мецосопран као Живана. Снимак је забележен 1968. године.

Опера Сељаци компонована је 1951. године на текст комада Ђидо Јанка Веселиновића и Драгомира Брзака, а у преради Јована Коњовића. Премијерно је изведена на сцени Народног позоришта у Београду 3. марта 1951. године под управом Предрага Милошевића.

Како указује Властимир Перичић, преузевши уз слободно варирање неке од песама које је већ Даворин Јенко унео у свој истоимени сценски комад, Коњовић додаје и друге цитате народних мелодија. Са њима се преплиће ауторова оригинална инвенција, па из тога резултира један музички израз обојен елементима народног духа.

Радња опере Сељаци одвија се у мачванском селу крајем 19. века. У првом чину видимо скуп момака и девојака на прелу, уз песму и игру. Ту су парови Здравко и Љубица и Милић и Петра. Неспретни Максим узалуд покушава да привуче Љубичину пажњу.

У другом чину Здравков отац Маринко и Љубичин отац Станојло уговарају прошевину, о чему Љубица, сва срећна, обавештава Здравка преко његове снахе Живане. Међутим, тог истог дана у мачванском селу одржавају се избори за кмета, на којима дотадашњи кмет Маринко губи, те на његово место долази Андрија, отац Максимов.

У трећем чину Маринко, киван на Станојла, који је подржао његовог противкандидата, наређује Здравку да се одрекне Станојлове кћери, коју већ проси Андрија за свог сина. Међутим, уз Милићеву подршку, Здравко је решен да се бори до краја. Љубица одлази у Здравкову кућу, а Маринко, ван себе од беса, посеже пиштољ на свог сина. Пошто је избегао рањавање, отац се одушеви његовом срчаношћу и благослови младенце. Андрија и Станојло увиђају да су закаснили и да је у току свадбено весеље.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво