Светске музичке позорнице

Дела Волфганга Амадеуса Моцарта (Клавирски концерт у Ес дуру, број 22, Кехлова ознака 482) и Антона Брукнера (Четврта симфонија у Ес дуру - Романтична). Лондонским симфонијским оркестром диригује Бернард Хаитинк, а као солиста наступа пијаниста Тил Фелнер. Снимак је са концерта одржаног 13. марта ове године у Барбикан холу у Лондону.

Овим свечаним концертом обележен је деведесети рођендан маестра Хаитинка. Тим поводом, слушаћете и ексклузиван интервју који је са Бернардом Хаитинком водио Мартин Хендли, уредник Би-Би-Сија 3.

Рођен 4. марта 1929. у Амстердаму, Бернард Хаитинк је студије виолине и дириговања завршио на Конзерваторијуму у овом граду. Године 1955. започео је сарадњу са Симфонијским оркестром Холандског радија, да би годину дана касније заменио Карла Марију Ђулинија на месту уметничког диригента Концертхебау оркестра. Почасни диригент овог оркестра постао је 1961. године. У периоду од 1987. до 2002. радио је и као уметнички директор Краљевске опере у Ковент Гардену, да би потом стао на чело Државне капеле из Дрездена. Хаитинк и данас наступа са бројним светским оркестрима попут Националног оркестра Француске, Лондонског симфонијског оркестра, Бечких филхармоничара, Чикашког симфонијског оркестра и других.

Рођен у Бечу 1972. године, Тил Фелнер је пажњу међународне јавности привукао 1993, након освојене прве награде на пијанистичком такмичењу Клара Хаскил у швајцарском граду Вевеу. Студије клавира похађао је на Конзерваторијуму у родном граду, у класи Хелене Зедо-Штадлер, а потом се усавршавао код Алфреда Брендла и Олега Мајзенберга. У каријери, која обухвата више од две деценије активног музицирања, Фелнер је наступао са познатим светским оркестрима и диригентима у Европи, Америци и Јапану.
Иначе, Тил Фелнер је на овом свечаном концерту дебитовао са Лондонским симфонијским оркестром.
Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво