Нова дискографија – Дела Едварда Елгара

Представљамо албум Краљевске филхармоније из Ливерпула под управом Василија Петренка. који је пре само месец дана објавила дискографска кућа Оникс.

На свом трећем албуму посвећеном Елгаровом опусу снимљеном за ову издавачку кућу, Петренко и Краљевска филхармонија из Ливерпула су одабрали вероватно најпознатије и највољеније композиторово дело – Варијације на оригиналну тему, односно чувене Енигма варијације. Подсетимо, на претходним албумима из 2015. и 2017. године, ови уметници су интерпретирали Прву симфонију и Кокејн увертиру, односно Другу симфонију и мале оркестарске комаде Карисима, Мина и Песма ноћ и песма јутра. Као и на овим издањима, на најновијем албуму Петренко и Краљевска филхармонија из Ливерпула упарују једно познато дело овог аутора са ређе извођеним остварењима, покушавајући да осветле различите углове његовог стваралаштва. На издању које вечерас представљамо, уз Енигма варијације се тако налазе и релативно позната Серенаде за гудаче, као и увертира На југу.

Концертна увертира На југу пружила је оркестру прилику да ужива у раскоши Елгаровог орекстарског инстинкта, док интерпретација Серанаде по мишљењу критичара заостаје за оним које су остварили Џон Барбироли и Норман Дел Мар.

Са друге стране, њихово тумачење Енигма варијација је оцењено као изванредно дотерано, нежно, које краси добар избор темпа и изузетно надахнуто свирање оркестра.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво