Ускршња недеља Еурорадија

Велики академски хор Мајстори хорског певања под управом Лава Кантаровича изводи дела Павела Чеснокова. Снимак је забележен на концерту одржаном 11. марта ове године у Концертној дворани Александровски у Москви.

Павел Чесноков био је истканути представник новог правца руске духовне музике, заједно са Рахмањиновим, Гречањиновим, Касталским и Галавановим. Сви ови композитори су с једне стране задржали у вишевековну традицију руског црквеног појања, док су, с друге стране, имали слободу у изражавању сопственог религијског искуства, по угледу на лирику соло песме и романсе.

Хорска дела Чеснокова, која ћемо представити у емисији, одликују се раскошном хорском фактуром, са карактеристичном употребом basso profonda односно дубоког баса, као и комплексним ритмом и разрађеним деоницама. Због тога су ова дела изузетно захтевна за извођење, те их интерпретирају готово искључиво професионални ансамбли, као што је Велики академски хор Мајстори хорског певања.

Овај ансамбл основао је 1928. године под именом Велики хор чувени хорски диригент Александар Свешников. На челу хора били су еминенти руски педагози попут Николаја Галаванова, Клавдија Птице и Људмиле Ермакове. Од 2005. године ансамбл предводи Лав Кантарович, и сада наступају под именом Мајстори хорског певања, чиме се указује на високи ниво професионализма ансамбла чији су чланови спремни и на солистичке наступе.

Током деведесет година постојања, овај хор је извео више од пет хиљада дела: опера, ораторијума, кантата, и руских тако и других иностраних аутора. Премијерно су изводили дела Прокофјева, Шостаковича, Шчедрина и Хачатурјана. Сарађивали су са истакнутим диригентима као што су Јевгениј Светланов, Генадиј Рождественски, Мстислав Ростропович, Енио Мориконе, Владмир Јуровски, Кристоф Ешенбах и многи други.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи