Велика оперска тура 2018/19 – Римски-Корсаков: Псковићанка

Из Театра Бољшој у Москви, преносимо концертно извођење опере „Псковићанка” Николаја Римског-Корсакова. У главним улогама наступају: Станислав Трофимов као цар Иван Грозни, Денис Макаров је Кнез Токмаков, Иља Селиванов је Михајло Туча, Динара Алиева је Олга, Иван Максимејко је Бојар Никита Матута, Елена Манистина дадиља Власјевна, Светлана Шилова је дадиља Перфиљевна а Николај Казански је Кнез Афанаси Вјаземски. Хором и оркестром Театра Бољшој дириговаће Туган Сохијев.

Псковићанка је прва од петнаест опера Римског-Корсакова. Рад на њој композитор је започео 1868. када је имао само двадесет четири године. Корсаков је сам написао либрето заснован на истоименом комаду руског писца и песника Лева Александровича Меја. Радња се одвија у Пскову, 1570. године, током владавине цара Ивана Грозног. Овом значајном периоду у историји Русије Римски-Корсаков ће се вратити и у својим операма Царска Невеста и Бојарка Вера Шелога, обема написаним 1898. године. Друга од ове две опере се некада изводи као пролог Псковићанке, јер је заснована на првом чину истог Мејовог комада.

Опера Псковићанка је премијерно изведена у Мариинском театру у Санкт Петербургу 1873. године. Али како композитор није био задовољан, наставио је да ради на њој наредних двадесет година. Био је задовољан тек са трећом верзијом из 1892. године и данас се управо она поставља на сцену.

Интересантно је поменути да се у Француској ова опера зове Иван Грозни. Под овим именом ју је Сергеј Дјагиљев представио током својих сезона „Руског балета", када је у главној улози наступио Фјодор Шаљапин. Ове године се обележава 110 година од француске премијере и тим поводом је у марту Псковићанка изведена у Паризу и Тулузу, током турнеје Театра Бољшој по Француској.

Уреднице и водитељке преноса Ивана Неимаревић и Јелена Дамјановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво