Мајстори барока

Репродуковаћемо снимак наступа Барокног ансамбла из Риге који је 14. априла забележен у Студију 1 Летонског радија. На програму су биле Тужбалице за Велики четвртак Жозефа Хектора Фјока.

Рођен у Бриселу 1703. године, Жозеф Ектор Фјоко био је син венецијанског композитора и виолинисте Пјетра Антонија Фјока. Каријеру је започео радећи у градској катедрали у Бриселу, где је подучавао свирању чембала принцезу Марију Викторију од Аренберга, а захваљујући њеном оцу, грофу Леополд-Филипу од Аренберга објавио је прву збирку са комадима за чембало. Једно време радио је као капелмајстор у катедрали у Антверпену, а потом се вратио у Брисел делујући у катедрали Светог Михаила и Гудуле. Ту је остао до краја свог живота, компонујући духовну музику и управљајући хором дечака.

Сачуван је веома мали број композиција из опуса Жозефа Хектора Фјока. Међу њима су поменута дела за чембало као и неколико вокално-инструменталних композиција од којих су најпознатије Тужбалице за Велики четвртак на старозаветни текст Тужбалице пророка Јеремије, у којем се изражава жаљење због несреће која је задесила народ Израиља, када је вавилонски краљ уништио Јерусалим, и окренуо народ против Бога. У овом делу Фјоко је комбиновао утицаје инструменталне музике италијанске школе, вокални стил духовних дела Лилија и Купрена, као и традиције фламанске полифоније.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се