Токови поезије

Андре Шинкел: Рај и демон

У емисији ТОКОВИ ПОЕЗИЈЕ од понедељка до среде можете слушати стихове из збирке изабраних песама Андреа Шинкела „Рај и демон”.

Андре Шинкел је рођен 1972. године у Ајленбургу, а одрастао у Бад Дибену и у подручју Битерфелда. Студирао је годину дана технику заштите околине, a потом на Унивезитету у Халеу германистику и арехологију, стекавши 2001. степен magister artium. Од 2005. Шинкел ради као слободни аутор, уредник, преводилац, издавач и редактор; води редакцију књижевног часописа oda - Ort der Augen и члан је редакције Маргиналија (Marginalien).

Шинкелови текстови превођени су на седамнаест језика. Учествовао је на сусретима аутора и поетским фестивалима у Италији, Босни и Херцеговини, Србији, Белгији, Бугарској, Јерменији, Бергкарабаху и деловао као градски писац у Халеу, Ранису и Јени. Већ годинама води курсеве за младе писце. Доцент је и водитељ радионица у школама и установама за образовање одраслих. Добитник је више награда и стипендија, као што су награде за потпору књижевности „Георг Кајзер" и „Јоахим Рингелнац", те награде „Валтер Бауер" и стипендије „Харалд Герлах" савезне земље Тирингије. Од 2016. издаје Edition Muschelkalk у издавачкој кући Wartburg у Вајмару. Члан је ПЕН-а, Академије уметности Саксоније-Анхалта и Саксонске академије уметности.

Књигу изабраних песама Рај и демон би ускоро требало да објави издавачка кућа Трећи Трг из Београда, а гостовање Андреа Шинкела се очекује и на предстојећем 13. Београдском Фестивалу поезије и књиге „Тргни се! Поезија!" који ће се одржати од 23. до 27. маја.

Збирку је приредио и превео с немачког Стеван Тонтић.
Читао Бојан Жировић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара