Студије и огледи

Кристијан Емден: Ничеово друго „Несавремено разматрање”

У недељном циклусу СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ можете пратити текст Кристијана Емдена „Ка критичком историцизму: Историја и политика у другом Ничеовом Несавременом разматрању”. С енглеског превео Горан Стојановић.

Од четири Ничеова „Несавремена разматрања", друго је, вероватно, најславније и изазива највише коментара. У том раном и (пре)брзо написаном спису оцртава се идеја која ће постати опсесивном Ничеовом нити водиљом у толикој мери да ће, заобилазним путевима, да доведе до идеје генеалогије. Јер, увиђа Ниче у овом спису да прошлост није мртва материја, односно да управо историографија, као тумачење прошлости, обликује ту прошлост. До те идеје, међутим, немачки филозоф није дошао ни сам ни случајно. У време када стасава као млади асистент у Базелу он слуша предавања великих немачких историчара и разуме их на свој начин. Тај самосвојни начин разумевања историје неће да наиђе на разумевање савременика, Ниче ће да се суочи са жестоким отпорима средине и омаловажавањем, али ће, истрајавајући у својој идеји, да отвори такву перспективу која ће најодлучније да утиче на двадесетовековну историографију, пре свега на француску нову историјску школу.

Кристијан Емден у свом тексту помно прати збивања у Ничеовој околини, осврће се интелектуалне расправе међу историчарима с краја 19. века, показује у којој мери је Ниче био изопштен из главних токова, те на које је начине тумачио велике историографске покрете свога доба.

Чита Марица Милчановић
Уредник Иван Миленковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво