Хроника Трећег програма

Можете слушати текст Маринка Лолића под насловом „О изложби Шопенхауер и Ниче”. Текст је написан поводом четврте поставке „Великани филозофских наука”, која је почетком године отворена у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у Београду.

Од 16. јануара до 1. марта, у организацији Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић" у Београду, а у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда и Филозофским факултетом из Новог Сада, била је отворена изложба посвећена филозофији Артура Шопенхауера и Фридриха Ничеа, којом су обележена три јубилеја: 230 година од рођења Артура Шопенхауера, 175 година од рођења Фридриха Ничеа, и 200 година од појаве најпознатијег Шопенхауеровог филозофског списа Свет као воља и представа. Ауторке изложбе, Драгана Михаиловић и Вука Јеремић, приредиле су и пратећу публикацију – веома садржајан и информативан каталог, према највишим стручним стандардима, који ће остати као трајно и драгоцено сведочанство о овој изузетној изложби. У Уводној речи, ауторке су прецизно одредиле концепцију изложбе и њен главни циљ - да се заинтересованој публици, кроз богату и добро одабрану грађу коју чине различите врсте филозофских публикација, прикажу најважније контроверзе Шопенхауерових и Ничеових учења, али и кључне везе између њихових филозофских доктрина. Маринко Лолић се у тексту посебно осврће на чланке сабране у овој публикацији: Шопенхауер код Срба Илије Марића, Марићево читање Шопенхауера Здравка Кучинара, Уметност и метафизика Милоша Тодоровића и Ниче и проблем метафизике Николе Таталовића.

Читала Марица Милчановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво