Музика вива

Представићемо дела Самија Мусе, канадског композитора и диригента који живи на релацији Париз–Берлин.

Овај аутор рођен је 1984. године у Монтреалу, а дуго година се налази на месту асистента диригента Симфонијског оркестра Франкфуртског радија, као и ансамбла Модерн. Године 2012. добио је Уметничку награду Баварске за дириговање, а потом 2013. и признање цењене фондације Ернст фон Сименс. Пјер Булез је 2015. године поручио за фестивал у Луцерну нову композицију овог аутора, који своја дела издаје за француског музичког издавача Дирана.

Мусин пут до извођеног композитора савремене музике и диригента који сарађује са водећим оркестрима интерпретирајући дела савременика, је пре свега везан за похађање Конзерваторијума за музику и театар у Минхену где је студирао у класама Матијаса Пинчера и Паскала Дисапена. Његове две опере су тако премијеру доживеле на Минхенском бијеналу и то 2010. и 2014. године. У стваралаштву Самија Мусе можемо препознати све карактеристике послератног немачког модернистичког стила, којем придодаје рафинирану оркестрацију и енергичност.

Слушаћете Четири етиде за симфонијски оркестар, Напад на баште за соло клавир, Прелудијум из опере Други брат и композицију Циклус Самија Мусе.

Уредница емисије Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво