Студио 6 – Силард Мезеи и ансамбл Túl a Tiszán Innen

Народне песме војвођанских Мађара ансамбла „Túl a Tiszán Innen” Силарда Мезеија

У уторак, 23. априла са почетком у 21 час у емисији СТУДИО 6 наступа тентет Силарда Мезеија са пројектом Народне песме војвођанских Мађара. Намера овог изузетног остварења је да се допринесе, по речима Мезеија „очувању и оживљавању веома богате музичке баштине, специфичне за просторе у Војводини где живе Мађари, са средствима импровизоване музике и савремене компоноване музике, уз учешће креативних музичара из Војводине и Србије са којима сарађујем низ година. Пројекат је омаж етномузиколошкињи Анико Бодор (1941-2010) – песме су узете из њених збирки народних песама војвођанских Мађара", истиче Мезеи. Чланови једанаесточланог ансамбла Силарда Мезеија су: Андреа Берендика, флаута и алт флаута, Богдан Ранковић, кларинет, бас кларинет, Бела Бурањи, сопран и баритон саксофон. алт и сопран саксофон, Бранислав Аксин, тромбон, Тијана Станковић и Акош Кесег, виолине, Марина Џукљев, клавир, Ервин Малина, контрабас, Иван Бурка, вибрафон, маримба и Иштван Чик, бубањ, удараљке.

Ансамбл Túl a Tiszán Innen Силарда Мезеија има у својој дискографији двоструки компакт-диск објављен за домаћу дискографску кућу WMAS records, која функционише при удружењу World Music асоцијација Србије, као и дупле компакт-дискове објављене код Slam Productions и код куће FMR. Четврти дупли албум ће изаћи ових дана такође у продукцији издавача FMR.

Само име бенда Túl a Tiszán Innen је игра речима која се може разумети и као „Са ове стране реке Тисе" и „Са ону страну реке Тисе". Овиме чланови бенда покушавају да потцртају могућности које им доноси бити сада и овде и одлазити преко и даље. Другим речима, они истовремено дају омаж народној традицији, али и замишљају будућност и поштују сопствену уметничку садашњост.

Силард Мезеи је рођен 1974. године у Сенти. Студирао је композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Зорана Ерића. Као виолиниста, виолиста, контрабасиста и композитор са својим различитим саставима (од дуа до ансамбла) од 1990. године наступа у више градова у Европи и Јапану. Са тим саставима свира савремену импровизовану музику, углавном своје композиције. Као композитора првенствено га интересује спрега између импровизације и композиције (такође и алеаторика налик Лутославском и креативна музика Ентонија Брекстона), џез и народна музика. Компонује за позориште, за шта је добио више престижних награда укључујући и Стеријину награду за најабољу музику 2010. године. Стални је сарадник светски познатог кореографа Јожефа Нађа пореклом из Кањиже.

Реализацију концерта помогао је Колегијум Хунгарикум из Београда.

Ауторско уреднички тим: Ивана Неимаревић, Ксенија Стевановић и Невена Поповић
Директор фотографије: Игор Милићевић
Режија: Иван Милановић
Дизајн звука: Зоран Марић


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво