Светске музичке позорнице

Антоњин Дворжак: Стабат Матер, опус 58. Изводе: Хор прашке филхармоније и Симфонијски оркестар прашког радија под управом Ондреја Ленaрда. Солистичке деонице певају: Павла Викопаловa, сопран, Дениса Хамаровa, контраалт; Јарослав Брезина, тенор; и Петер Микулаш, бас. Снимак је са концерта одржаног 1. априла ове године у Дворжаковој дворани прашког Рудолфинума.

Вечерас започињемо двонедељни циклус посвећен обележавању Ускрса. Имаћете прилике да у нашим емисијама слушате ексклузивне снимке концерата из циклуса Ускршња недеља Европског радија, које смо добили посредством међународне размене.

Духовна кантата Стабат Матер, опус 58 Антоњина Дворжака, једно је од најинтимнијих и радо извођених дела из богатог композиторовог опуса. Ово је, уједно, и прво остварење у којем је Дворжак употребио религиозне теме, поделивши га у десет сегмената, од којих су само први и последњи тематски повезани.

За композитора, Стабат Матер је било дело жалости и исцељења, а писање партитуре средство за суочавање са смрћу тек рођене ћерке Јозефе. Дело је засновано на латинском тексту који говори о жалости Богородице због Христовог распећа док стоји под његовим крстом. Дворжак је скицу обликовао у периоду од 19. фебруара до 7. маја 1876. године, а посветио ју је свом пријатељу из младости Франтишеку Хушпауеру. Међутим, због великих обавеза које су га затекле у том периоду, био је приморан да компоновање кантате одложи. Године 1877. поново се вратио партитури са жељом да уради завршну стилизацију, али га је опет сусрела несрећа када је у само месец дана изгубио још двоје деце. Како историјски извори наводе, коначну верзију дела потписао је 13. новембра исте године.

Кантата је премијерно изведена на концерту Удружења музичких уметника, одржаном у Прагу 23. децембра 1880. године. Оперским ансамблом Чешког позоришта дириговао је Адолф Чех, док су солистичке деонице певали Елеонора Ернбергова, Бети Фибиховa, Антоњин Вaвра и Карел Чех. Инстересантно је истаћи да је 2. априла 1882. године Дворжаков Стабат Матер дириговао Леош Јаначек, а убрзо је ово остварење имало велики успех у Енглеској и Америци.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи