Научни скупoви

Театар Балкана. Сарадња на раскршћу – говоре Миливоје Млађеновић, Андреј Носов и Милош Латиновић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ петком слушате снимке са трибине „Театар Балкана – Сарадња на раскршћу”, која је одржана 16. и 17. марта у Нишу, а у оквиру првог Позоришног фестивала балканског културног простора „Тeатар на раскршћу”. На почетку емисије можете пратити излагање Миливоја Млађеновића „У потрази за балканским нитима”, а потом ће своја саопштења изнети Андреј Носов и Милош Латиновић.

У свом излагању Милош Млађеновић говори о појавама у култури које повезују различите земље данашњег Балкана, уз навођење конкретних уметничких пројеката и акција, који су до сада доприносили сарадњи бивших југословенских република и земаља у окружењу. У том контексту посебно су битни Стеријино позорје, које афирмише представе рађене према делима наших драмских писаца, Југословенски позоришни фестивал у Ужицу, познат по слогану „Без превода", као и неколико двојезичних копродукција реализованих у сарадњи са европским театрима.

Андреј Носов своје излагање започиње навођењем података о броју копродукција и, уопште, заједничких позоришних пројеката, који су реализовани на овим просторима у последњих петнаестак година. Иако број није превелик, он није ни занемарљив, а као пример на којем ће се задржати, аутор узима Фестивал малих и експерименталних сцена Сарајево (МЕСС).

Милош Латиновић се, пре свега, фокусира на могућности регионалне сарадње у вези са литерарним стваралаштвом, то јест драмски текстовима. Као уредник часописа за позоришну уметност Сцена, он ће навести досадашње резултате и изнети предлоге о будућем интензивирању пројеката везаних за размену, односно превођење драмских текстова аутора који живе на балканском културном простору.

Уредница Тања Мијовић.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво