Научни скупови

Театар Балкана. Сарадња на раскршћу – говоре Небојша Брадић и Иван Меденица

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ петком можете слушати снимке са трибине „Театар Балкана – Сарадња на раскршћу”, која је одржана 16. и 17. марта у Нишу, у оквиру првог Позоришног фестивала балканског културног простора „Театар на раскршћу”. На почетку емисије модератор панела „Полазне основе – стање на терену и код нас”, Небојша Брадић, изнеће уводно саопштење под насловом „Искуство балканског”, а потом ће предавање „Фестивалски мозаик региона и Европе” одржати Иван Меденица.

Балкан је данас, али и кроз своју историју, важио за опасно место на којем је живот изложен манипулисању и интригама малобројних, омнипотенцијом заслепљених лидера. Сам термин „балканизација" описан је у Оксфордском речнику као подела територије на одређени број мањих и често непријатељски настројених јединица, где свака кључним фактором свог напретка и егзистенције сматра пропаст оних других. Коментаришући овакве и сличне представе везане за Балкан, Небојша Брадић настоји да одреди посебност балканског искуства - као постојања и опстајања на раскршћу и на ветрометини, на месту размене и сусрета, али и у пределима ирационалности, сукоба, погубљења...

Иван Меденица ће својим излагaњем „Фестивалски мозаик региона и Европе" на примерима неколико регионалних фестивала, као што су: Бонско бијенале савремене европске драматургије (касније премештено у Висбаден), Фестивал балтичке позоришне кулуре у Санкт Петербургу, Фестивал америчког теaтра у Монтреалу и Фестивал БеСеТо (Beijing. Seoul. Tokyo), указати на могуће правце у којима би новоосновани нишки „Театар на раскршћу" могао да се креће у будућности.

Уредници Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво