Сублимне фреквенције

Албум „This is How You Smile” Роберта Карлоса Лангеа који наступа под именом Хеладо Негро. Ово издање објављено је 8. марта ове године.

Овај америчко-еквадорски уметник настањен у Бруклину, започео је музичку каријеру пре десет година и до сада је објавио пет студијских издања. Његову музику карактеришу билингвални текстови, на шпанском и енглеском, у којима истражује различита стања људских бића, идентитет Латиноамериканаца и расизам, те се свет Хелада Негра описује као изразито лирска и политички ангажована авангардна поп музика.

Тематика његовог најновијег албума изведена је из приче Џамејке Кинкејд Девојчица, објављене у Њујоркеру 1978. године. Наиме, у овој причи строга мајка даје листу савета својој кћерки, имигранткињи, како да постане способна и самосвесна жена; од кућних послова до тога како да се заштити од света који јој није наклоњен. Ова литанија савета прожета је израженом мајчинском љубављу, али и немилосрдним критикама, рефлектујући дисбаланс колонијалистичке структуре коју Кинкејд разоткрива у својим текстовима.

Према њеним речима, она је кроз однос мајке и кћерке приказала однос Европе и државе из које долази - Антигве, називајући га односом између моћног и немоћног.

Ова метафора прожима и албум This is How You Smile Хелада Негра. Наиме, он преузима резигнацију и страст јунакиње кратке приче и уклапа их у своје вешто написане стихове о расним поделама, детињству, родитељима и емоцијама, дочаране кроз шетњу са старијим братом низ сунчане улице јужне Флориде, где су одрасли. У звуку преовладавају синтисајзери, електроника и ритам машине, изнад којих се издиже његов глас, смирене и нежне боје, којим нам говори о компликованом односу љубави и моћи, који је заправо и срж приче Џамејке Кинкејд.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво