Музика света – Палео фестивал 2018

Наредне две емисије посветићемо Палео фестивалу, који се већ четрдесет три године одржава у швајцарском граду Ниону. Вечерас ћете слушати снимке са два концерта: прво, италијанског кантаутора Винича Капоселе, а потом и групе Канцонијере Греканико Салентино.

Првобитан назив ове манифестације био је Фолк клуб Степенице, по месту где су одржани први концерти, а касније је промењен у Фолк Фестивал Нион. Данас је ово један од највећих европских фестивала на отвореном, а одржава се средином јула на шест бина.

Виничо Капосела је рођен 1965. године у Хановеру, а уметнички је стасао у андерграунд круговима покрајине Емилија Ромања. Сматра се једним од водећих италијанских кантаутора који се издваја не само по музичкој инвентивности, већ и по високом квалитету текстова. Последњих година истражује и користи фолклорну традицију Ирпиније, области

Групу Канцонијере Греканико Салентино основала је Рита Дуранте 1975. године, а овај састав до данас негује италијанске фолклорне стилове. Један од њих је и пицика, односно тарантела, која важи за најстарији, уједно и најпопуларнији плес. Ова енергична медитеранска паровна игра настала је управо на полуострву Саленто, карактеристичног је брзог ритма, у такту 6/8 и 18/8.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара