Уметност интерпретације

У вечерашњој емисији представићемо циклус симфонијских поема „Моја домовина” Беджиха Сметане у извођењу диригента Јакуба Хруше и Бамбершких симфоничара, на чијем челу се налази од 2016. године.

Овај чешки диригент, рођен је 1981. године у Брну, а дипломирао је на Академији за извођачке уметности у Прагу где му је ментор био Јиржи Белохлавек. Сматра се представником нове генерације чешке диригентске школе, те је као врло талентован и награђиван музичар изабран да буде и главни гостујући диригент Филхармонија оркестра и главни гостујући диригент Чешке филхармоније. Као диригент сарађивао је са водећим солистима данашњице попут Сол Габете, Жанин Јансен, Кристијана Герхахера, Пјотра Андршевског и других. Хруша такође развија каријеру оперског диригента те је у том виду позиван да учествује на Глајндборн фестивалу где је постављен на место музичког директора серијала „Глајндборн на турнеји”. Такође, дириговао је представама у Краљевској опери Ковент Гарден, Бечкој државној опери, Париској опери и другима.

Хрушина репутација као тумача чешке симфонијске музике је завидна, а досадашња дискографска активност је пре свега окренута управо овом репертоару. Његово извођење Моје домовине краси пре свега одмереност и смисао за вођење наративне целине ових програмских композиција, без журбе у темпима, као и дубока повезаност са самим композицијама, за које каже да их познаје од најранијих дана свог музичког образовања. Ово је добро снимљена и добро изведена савремена верзија Сметанине Моје домовине, у којој је афективни учинак сведен на добру „класичарску” меру и која не покушава да превазиђе снагу Кубеликове емотивне визије из Прага 1991. године. Хруша бира лакоћу, прозрачност – чак и у теми Влтаве не уочавамо снажну, романтичарску евокацију реке, већ се истичу елементи музичке конструкције и лирски квалитети Сметанине симфонијске слике. То не значи да Хруша не ствара врло упечатљиво читање партитуре, пуно колорита и унутрашњег покрета, као на пример на почетку поеме Из чешких шума и лугова.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво