Хроника Трећег програма

У вечерашњој емисији можете слушати осврте Петра Јончића и Дејана Петровића на филмове приказане на 47. ФЕСТ-у који је одржан од 22. фебруара до 3. марта.

У свом тексту Петар Јончић се посебно осврће на филм Миљеница, у режији Јоргоса Лантимоса, којим је 22. марта у Центру Сава отворен овогодишњи ФЕСТ. Ову причу о краљици Ани, која је влaдала Енглеском, Ирском и Шкотском почетком 18. века, засновану како на лажним тако и на правим историјским изворима, поред оригиналног сценарија Деборе Дејвис и Тонија Мекнемаре, духовитом а у исто време суровом, учинили су и редитељ и глумци, на првом месту Оливија Колман, Ема Стоун и Рејчл Вајс. Потом ће бити речи о филму Еуфорија, емотивној причи о односу два брата, који је режирала италијанска глумица Валерија Голино, те о остварењу Лимунада, редитељке Јоане Уричару, о судбини румунских емиграната у Америци и, најзад, о документарцу Питера Богдановича Величанствени Бастер о животу овог мајстора слепстика у немом филму.

* * *

Дејан Петровић за вечерашњу емисију издваја фимове Паола Вирција Чаробне ноћи и Емили Атеф Три дана у Киброну. У Чаробним ноћима, остварењу које се може посматрати и као својеврсни омаж Бертолучијевим Сањарима или Сорентиновој Великој лепоти, гледамо троје млaдих сценариста који се полако укључују у свет италијанске кинематографије. Три дана у Кабулу је филм о легендарној аустријској глумици Роми Шнајдер која ће се, на понуду угледног немачког магазина Штерн, одважити на исказивање свог погледа на себе; дакле, пратимо фамозна три дана током којих се у санаторијуму унакрсно смењују разговори с најбољом пријатељицом, реминисценције о властитој ситуацији, напредовање интервјуа, кратка љубавна прича с фотографом, занимљив ноћни провод и потоња буновна морска јутра.

Читао Александар Божовић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво