Студије и огледи

Џон Берџер: Портрети

У недељном циклусу СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ можете пратити огледе Џона Берџера, из књиге „Портрети”, о великим сликарима. С енглеског превео Миодраг Марковић.

Прва реченица књиге Џона Берџера, „Портрети", веома је сугестивна: „Увек сам мрзео када су ме звали уметничким критичарем". Том реченицом овај велики уметнички критичар покушава да каже нешто о расцепу у себи самом: с једне стране он пише за јавност, одговара на захтев дана, с друге, пак, то о чему пише, о великим сликарима, толико га дубоко обележава да трагови заувек остају у њему, као лепи ожиљци. Због тога он пристаје на игру с јавношћу и, у истом гесту, настоји да надиђе захтеве дана, да својим писањем досегне димензије сликарства које превазилазе заједничко чуло и очекивања шире публике. Његови портрети великих уметника управо су због тога тако питки, с једне стране, и тако продубљени, тако пажљиви, тако узбудљиви с друге. Берџер, својим изграђеним и тананим чулом за сликарство, као да види више и дубље од нас.

У избору који преносимо можете слушати огледе о Ван Гогу, Фриди Кало, Баскијату, Клоду Монеу, Хансу Холбајну млађем, Џексону Полоку и Николи де Сталу.

Књигу Берџерових огледа објавиће Службени гласник.

Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво