Хроника Трећег програма

Mожете слушати осврт Дејана Петровића на филм Агњешке Холанд „Господин Џонс” приказан на 69. Берлиналу, a затим текст Иване Кроње „Документарни филм данас”, написан поводом првог ДОК фестивала.

Са 69. Берлинала, који је одржан од 7. до 17. фебруара, Дејан Петровић издваја филм пољске редитељке Агњешке Холанд Господин Џонс, који је приказан у оквиру главног такмичарског програма. У средишту пажње налази се млади, талентовани и, с одређеним покрићем, надобудни новинар, Герет Џоунс, који породичне симпатије према руској култури током свог формативног периода неосетно трансформише у интимну подршку марксистичком пројекту највеће земље света. Пошто је већ успешно обавио изузетно запажен интервју са европском политичком звездом у успону Адолфом Хитлером, почетком тридесетих година прошлог века, он изражава и снажну жељу да своје прегнуће крунише и ексклузивним интервјуом с Јосифом Висарионовичем Стаљином, и у ту сврху одважно, колико и младалачки непромишљено, креће у Москву.

* * *

У Београду је од 31. јануара до 3. фебруара одржан ДОК, нови домаћи фестивал посвећен филмској документаристици. Према речима селектора, филмског редитеља Игора Тохоља, вишегодишњег уредника изванредног програма „Еко-докс" на филмском фестивалу у Палићу, циљ покретања ДОК-а је да се, поред стручне, и широј публици приближе биоскопски документарни филмови високог квалитета. Током четири дана трајања ове ревије, публика је у Комбанк Дворани могла да погледа двадесет премијерних остварења, као и ретроспективу кратких и дугометражних документарних филмова истакнутог југословенског редитеља родом из Сарајева, Хајрудина Шибе Крвавца. Ивана Кроња се у свом тексту осврће на филмове: Хермана Васкеа Зашто смо креативни?, Фауста Нора Ајаваска: Проширење свести, те на остварења Боб Лазар: Област 51 и Летећи тањири из серије истраживачких филмова Џеремија Корбела, Двоструко ја Фелипа Ругелеса, Аркадија Пола Рајта, Ко је Артур Чу? ауторског пара Скота Дракера и Ју Гу, Држава против Манделе и осталих Николаса Шампоа и Жила Портеа, Сантјаго, Италија Ђованија Нанија Моретија, Криза је наша Ребеке Кауфман, Жан-Пол Готје: Фрик и Шик Јана Ленореа и Прослава Оливијеа Мејруа.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво