Век хармонике – Мартинас Левицкис

Снимак са концерта који су хармоникаш Мартинас Левицкис и Квартет саксофона Сигнум одржали 14. јула 2017. године на Фестивалу Мекленбург – Западна Померанија у Немачкој.

Овај млади литвански хармоникаш стекао је репутацију изузетног виртуоза, а осим тога, публику и критику је освојио и својом музикалношћу, харизмом и динамичним наступима.

Рођен је 1990. године у Таурагеу, а студирао је на Краљевској музичкој академији у Лондону, у класи Овена Марија, након чега се усавршавао код чувеног хармоникаша и педагога Ињакија Албердија у Шпанији. Са свега дванаест година почео је да учествује на међународним такмичењима у Литванији, Италији, Пољској, Француској, Белорусији и Естонији, а добитник је више од тридесет интернационалних награда на разним такмичењима, укључујући и Светски куп. Године 2004, због високих домета на међународним такмичењима одликован је високим литванским државним признањем „Краљица Марта".

Мартинас Левицкис је до сада наступао широм света, а неки од оркестара са којима је сарађивао су: Симфонијски оркестар Би-Би-Сија, Симфонијски оркестар града Бирмингема, Литвански Камерни оркестар, Камерата из Манчестера и други.

Левицкис је посвећен и педагогији, а од недавно води курсеве у интернационалној летњој школи у Дартингтону у Великој Британији. Селектор је Недеље хармонике у оквиру летњег фестивала „Кристофер" и уметнички директор два фестивала: Palendriai International Composers' Course & Festival и Недеље хармонике у Вилњусу (Vilnius Accordion Music Week). Значај ових манифестицаја је у томе што подстичу стваралаштво нове музике за хармонику и камерне саставе.

У вечерашњој емисији слушаћете Танго за Клода Ришара Галијана, композицију Fragilissimo за соло хармонику Горке Ермосе, коју је аутор 2000. године написао за баскијског хармоникаша Ињига Ајспиолеу. Потом одломке из Шпанске рапсодије: Прелудијум, Хабанеру и Малагењу. Овим делом које носи изразити шпански дух Равел је остварио први контакт са руским балетом и Дјагиљевим. Одмах потом чућете и Равелов Болеро у аранжману за хармонику и квартет саксофона. До краја емисије чућете још и Четири годишња доба у Буенос Ајресу Астора Пјацоле. Једно од најамбициознијих концертних остварења овог аутора, заправо су четири танга, првобитно написана као засебне композиције у периоду од 1965. до 1970. године.

Уредница емисије Марија Вуковић





Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара