Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Љиљане Ћинкул на изложбу Биљане Ђурђевић „Увод у оруђе делања", као и осврт Радомира Путника на пети том „Историје српског позоришта од средњег века до модерног доба" чији је аутор Боривоје С. Стојковић.

У Галерији савремене уметности у Панчеву 10. јануара изложен је нови циклус радова Биљане Ђурђевић „Увод у оруђе делања". По речима Љиљане Ћинкул, овај циклус представља рад у процесу дугом четири године, у оквиру којег уметница наставља да истражује драму идентитета, феномене осујећености и отуђења, тескобу, трауму, страх, насиље. Поставком у Панчеву доминира слика „Оруђе делања" (платно димензија 255x662 центиметра), а три слике из 2018. године - „Железничка станица", „Улазак у станицу" и „Панорама - кроз кадрове модернистичке архитектуре, чији су објекти лишени значења и значаја, указују на безнадежност девастирања и одумирања простора. Осим слика, на изложби су приказани и кадрови анимације за филм, односно мултипликација мушке фигуре у различитим фазама вежбе за репетирање пиштоља.

* * *

Објављивањем петог тома Историје српског позоришта од средњег века до модерног доба Боривоја Стојковића (1909-1984) Музеј позоришне уметности Србије окончао је свој значајан издачаки подухват и дао вредан приог обележавању 150-годишњице Народног позоришта у Београду. Како нас обавештава Радомир Путник, поднаслов петог тома је Допуне и казала, на почетку је биографија Боривоја Стојковића коју је приредио Зоран Т. Јовановић, а потом следи Стојковићева студија Историјски преглед српске позоришне критике, збирка позоришних текстова Дражи преко рампе, те есеји: „О укусу наше позоришне публике", „Размишљања о позоришту", „Напомене о режији", „Историјски развој наше дикције", „Историјски развој наше глуме" и „Од дилетантизма до уметности", а књигу закључује рад Зорана Јовановића „Прилог библиографији радова о српском позоришту".

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво