Токови поезије

Јакуб Корнхаузер: Бели квадраг на белој позадини

У емисији ТОКОВИ ПОЕЗИЈЕ у среду можете сушати стихове Јакуба Корнхаузера из збирке „Бели квадрат на белој позадини”, док ћемо у четвртак и петак читати песме Тадеуша Домбровског из збирке „Црни квадрат”. Обе збирке ће ускоро, у избору и преводу с пољског језика Бисeрке Рајчић, објавити издавачка кућа Трећи Трг из Београда.

Јакуб Корнхаузер (рођен 1984. у Кракову) је пољски песник, прозни писац, есеиста, преводилац, историчар и теоретичар књижевности. Завршио је румунски језик и књижевност на Јагелонском универзитету, где и данас ради, бавећи се авангардом словенских и романских народа, средње Европе и Румуније.Тој проблематици посветио је студије: Потпуна револуција. Статус предмета у поезији европског надреализма (2015) и Глуви концепт. Антологија манифеста авангарди Средње Европе (2014). Написао је три збирке поезије: Тежак прекршај (2007), Нејасно постојање (2009) и Фабрика квасца (2015), за коју је добио Награду „Владислава Шимборска" за 2016. годину. За књигу Бели квадрат на белој позадини Бисерка Рајчић је одабрала песме из све три ауторове збирке.

Тадеуш Домбровски (рођен 1979. у Елблонгу) је песник и књижевни критичар, уредник једног од најзначајнијих пољских часописа за поезију Топос, директор фестивала „Европски песник слободе у Гдињи" и аутор шест песничких збирки: Црвени печати на лицу (1999), e-mail (2000), Mазурка (2002), Тe Deum (2005, 2008), Црни квадрат (2009) и Између (2013). Цео избор поезије Бисерке Рајчић насловљен је као и најпознатија и најнаграђиванија ауторва збирка Црни квадрат, а тако су названи и енглески, немачки, руски, чешки и румунски избори његове поезије. Домбровског, с правом, сматрају наследником велике метафизичке традиције у пољској поезији; он наставља линију Ружевича и Херберта, а у приличној мери и Загајевског, постављајући пре свега питања и пружајући одговоре с неочекиваним поентама.

Читала Душица Мијатовић.
Уредница емисије Тања Мијовић.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво