Џез

Пратићете снимак концерта трија Селеа – Рајзингер – Паризјен одржаног 1. септембра прошле године на Вилизау џез фестивалу у Швајцарској.

Контрабасиста Жан Пол Селеа, бубњар Волфганг Рајзингер и саксофониста Емил Паризјен прекаљени су музичари са европске сцене савременог џеза. Прва двојица су позната по раду у Vienna Art Orchestra, док је Паризјен већ у својим средњим тридесетим један од најцењенијих музичара француског џеза. Њих тројица окупили су се у бенд 2012. када су снимили албум Yes, Ornette! посвећен родоначелнику фри-џеза Орнету Колмену, који је преминуо три године касније.

Ова група музичара приступила је материјалу са поштовањем према изворним Колменовим аранжманима, али и уносећи своју стилску индивидуалност у међусобне интеракције и соло деонице. На прошлогодишњем издању Вилизау џез фестивала, трио се вратио овим композицијама, где се уз класике попут Lonely Woman нашло места и за раније необјављене, или ретко свиране песме легенгардног америчког џезера. Паризјен је на себе преузео кључну солистичку улогу као једини дувач у групи, док је свођење ансамбла на трио - у односу на познате Колменове квартете из ране етапе каријере - компензовано нешто интензивнијим инструменталним дијалогом, односно ослобађањем ритам секције од улоге класичног ритмичког пулса.

Аутор емисије: Никола Марковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара