Имагинарни пејзажи

Представићемо остварења дуа Space Afrika, као и Бенџамина Вина познатијег као Деру објављена прошле 2018. године.

У првом делу емисије чућете нумере са албума Somwhere Decent to Live (Негде где је пристојно за живот) манчестерског дуа Space Afrikа који чине музичари Џош Рид и Џошуа Инјанг.

Њихова музика је инспиративан амалгам спорог даб-степа, амбијенталне музике и далеких обриса Детроит-техна. Или, како то критичари истичу описујући дуо Space Afrika - пред слушаоцима је огољени даб-техно који носи одлике данашњице, ни мало оптимистичне и све више дистопијске. Њихове нумере су инспирисане индустријском архитектуром северозападне Енглеске, као и оштром климом овог подручја. Ипак, како наводе Инјанг и Рид, они се не ослањају на естетику афрофутуризма, већ у ствари покушавају да споје ритмичке прогресије произашле из техна са апстрактном конотацијом Африке као изворишта полиритмова. Са друге стране у својој фасцинацији простором и просторношћу користе 'спејс' као деноминатив својих 'изванмузичких' инспирација.

У другом делу емисије ИМАГИНАРНИ ПЕЈЗАЖИ чућете нумере са остварења Torn in Two америчког композитора Бенџамина Вина познатијег као Деру. Као и на претходном албуму 1979, Вин прави мултимедијални пројекат у којем музичке теме прожима са аудиовизуелним садржајем. Овај пут Деру се бави филзофски апстрактном темом људске егзистенције. Око себе проналази фрустрацију, отуђење и бес, али такође види и могућност за прихватање, лепоту и мир.

 

 


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво