Нова дискографија

Компакт-диск са Баладама и Ноктурнима Фредерика Шопена

Слушаћете ова дела у интерпретацији пијанисте Леифа Овеа Андснеса, забележена на албуму који је почетком септембра објавила дискографска кућа Сони класикал.

Вишеструко награђивани норвешки пијаниста на свом најновијем албуму - првом са Шопеновом музиком у више од деценије - спаја четири Баладе, дела изузетног изражајног распона са три Ноктурна, делима мањим по обиму, али подједнако интерпретативно захтевним.

Као што наводи критичар магазина Грамофон, снимци овог пијанисте гарантују „супериорну јасноћу, снагу и лакоћу без разметања, савршен осећај за архитектуру, лепо осмишљене прелазе и одсуство претеривања на било ком крају драматично-поетског спектра". Ипак, исти аутор управо ове квалитете Андснесовог пијанизма препознаје и као највеће мане поменутог снимка Шопенових дела, који сматра превише уздржаним и контролисаним, и инфериороним у поређењу са записима које су остварили Стивен Хаф, Мареј Пераја или Шура Черкаски.

Са друге стране, Шопенов гениј се огледа како у наративној ширини и нијансама, тако и у економичности партитуре, те Андснесов приступ такође има своје оправдање - сваки гест или драматични тренутак не мора нужно да буде праћен емфазом, већ је довољан фокусиран, пажљиво пласиран акценат, који попут драгуља баца светло на своје окружење.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво