Студије и огледи

Растко Мочник: Домородачка схватања у теорији идеологије

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ И ОГЛЕДИ, од понедељка, 21. до петка, 25. јануара, можете слушати поглавље „Домородачка схватања у теорији идеологије” из рукописа словеначког филозофа Растка Мочника под називом „Теорија са идеологијом”.

Растко Мочник у својој новој књизи покушава да противречан однос између теорије и идеологије детаљније претражи у нијансама у којима се јавља у стварним историјским ситуацијама. Разлог за овај покушај је, по речима аутора, политички. Наиме, идеологија је механизам репродукције друштвених односа, а садашњи односи су односи искоришћавања и угњетавања. Теоријска анализа тих идеолошких механизама може постићи више него њихова једноставна демистификација. Она отвара хоризонт отпора и трансформације, а тиме и могућност организованог излаза из капиталистичког система. Премда се организација отпора и трансформације заснива на теоријској анализи, она је практични проблем, а превод са теорије у праксу није ни непосредан ни једносмислен, сматра Мочник.

У тексту „Домородачка схватања у теорији идеологије" аутор полази од става да се идеолошке препреке теорији могу јављати и посредно - историчари, на пример, често наседају на владајућу идеологију епохе коју проучавају, јер су прво насели на владајућу идеологију свог властитог времена. Тај тип идеолошке блокаде доводи до слепила за постојање евентуалног мноштва идеологија у проучаваним друштвеним формацијама, а у проучавању класних друштава води слепилу за идеологије подређених и искориштаваних класа. Сличан фетиш „домородачког погледа" у антропологији није слеп само за идеолошке сукобе и противречја у проучаваној друштвеној формацији, него и за неконзистентности и противречја у самој владајућој идеологији.

Текст је са словеначког превела Група за концептуалну политику и Књигострој. Књига ће ускоро бити објављена у издању Факултета за медије и комуникације.
Чита Александар Божовић.
Уредници Оливера Нушић и Предраг Шарчевић.



 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво