Научни скупoви

Бојана Ковачевић: Карлос Фуентес и културни синкретизам Латинске Америке

У циклусу „Научни скупови“ преносимо излагање Бојане Ковачевић „Карлос Фуентес и културни синкретизам Латинске Америке“, са научног скупа „Транскултурне теорије“ који је недавно одржан у Институту за књижевност и уметност у Београду.

Не само што је дело мексичког писца Карлоса Фуентеса, једног од највећих писаца двадесетог века, велико и разноврсно - те ћемо у његових тридесетак књига, поред романа, да пронађемо и огледе и политичке расправе - већ се у његовом дугом животу пуно времена нашло и за разне врсте ангажовања, почев од чисто политичких, до залагања за рањивије групе становништва, или промишљања важних културолошких тема Латинске Америке.

Професорка Бојана Ковачевић скреће пажњу на појам метисахе, што би се могло превести као мешавина и који се односи како на мешање људи беле, црне и загасите боје коже, тако и на културална прожимања које прати (или је у основи) биолошких прожимања. Управо је културни синкретизам оно што је занимало Фуентеса и о чему говори Бојана Ковачевић. Наиме, мешавина раса и култура, сматрао је Фуентес, даје шансу Латинској Америци схваћеној више као културни, а мање као политички простор, те је рефлексија о томе услов могућности стварања плодног простора за стварање нових могућности културе. Улога књижевности је, у разумевању културних прожимања - кључна. Зато ће Бојана Ковачевић, у свом згуснутом излагању, да нас проведе кроз историју латиноамеричке књижевности и кроз мотиве који су Фуентесу били нарочито важни.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи