Рефлексије

Наталија Лебина: Интима. Сексуалне праксе епохе социјализма

У емисији „Рефлексије“, у четвртак, 10. и петак, 11. јануара, можете слушати превод поглавља књиге руске историчарке Наталије Лебине „Путници воза са кобасицама. Скице за слику свакодневног живота руског града 1917–1991“ која је објављена прошле године у Москви.

Наталија Лебина у тексту који емитујемо на Трећем програму пише о проблему статуса интимности и сексуалних пракси у епохи социјализма, тј. истражује друштвене регулације сфере приватности у Совјетском Савезу.

Ауторка је професорка историје на Санкт-Петербуршком државном универзитету, а ужа област њених научних истраживања је историја совјетског свакодневног живота. Објавила је бројне монографије о совјетској свакодневици од којих издвајамо: Проституција у Петербургу (1994), Свакодневни живот совјетског града – норме и аномалије (1999), Обични човек и реформе: Слике из свакодневног живота грађана током НЕП-а и деценије владавине Хрушчова (2003), Енциклопедија баналности (2006), Мушкарац и жена: тело, мода, култура (2014). Њена најновија књига састављена је од двадесет седам цртица-есеја којима се осликава пејзаж совјетске свакодневице. У широком спектру тема – од становања и кулинарства, хигијенских и сексуалних пракси, преко моде, хобија и забаве, до односа према смрти и болести Лебина у форми лексикона реконструише културу свакодневице совјетске епохе. Поред писаних извора, резултата социолошких истраживања и анализе феномена масовне културе, она се ослања на сопствено и породично искуство што њеној књизи даје приметни аутобиографски тон. Преведено поглавље илуструје динамику утицаја друштвено-политичког окружења на конструкцију интимног живот људи током совјетске епохе.

Текст је с руског превео Милан Суботић.

Чита Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи