Патрик Денин: Зашто либерализам пропада?

У циклусу „Студије“, од понедељка, 7. до петка, 11. јануара, можете пратити делове књиге Патрика Денина „Зашто либерализам пропада“.

Пропаст и смрт либерализма најављују се, отприлике, 200 година, од тренутка када су либералне идеје почињале да делују у одговарајућем институционалном оквиру. Критичари не успевају да смисле ништа ново, а сам либерализам, као институциуонални аранжман, не показује знаке озбиљнијег посустајања. Утолико критичари либерализма подсећају на преплашеног типа који се храбри на тај начин што урла у мрак да се ничега не боји.

Патрик Денин критици политичког либерализма приступа нешто темељније анализирајући његове филозофске претпоставке. У ономе што он види као јединство етатизма и индивидуализма - а заправо је подела суверености између заједнице и појединца - он види корен данашњих невоља, те се враћа у историју и покушава да разуме како је дошло до поделе иначе недељиве суверености. Значајна је и Денинова критика превласти технике и технологије над традиционалним облицима културе, у којој превласти он проналази погубни заборав традиционалних вредности.

Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво