Књига за слушање

Стефан Чапалику: Свако полуди на свој начин (3)

Роман о Скадру и његовим житељима у времену обележеном преломним догађајима, од 1967. до 1985. године, испричан из визуре дечака и младића.

Стефан Чапалику је рођен 1965. године. Дипломирао је албански језик и књижевност на Универзитету у Тирани 1988, а потом је наставио стручно усавршавање у Италији, Чешкој и Енглеској. Докторску дисертацију одбранио je 1996. године, а од 2005. ради као истраживач у Центру за албанске студије и као професор естетике на Универзитету уметности у Тирани. Пише поезију, прозу, драме и есеје који су преведени на енглески, немачки, француски, италијански, румунски, пољски, бугарски, српски, македонски и турски језик. Позоришни је и филмски редитељ. За своје драме, извођене на националним и међународним позоришним фестивалима, освојио је бројне награде и признања и проглашен најбољим албанским драмским писцем 1995, 2003, 2007, 2012. и 2016. године.

У роману Свако полуди на свој начин аутор нам приповеда о својој кући, комшилуку, граду, његовој јединственој култури и традицији. Роман омеђују два битна догађаја: проглашење Албаније атеистичком државом (првом и једином званичном у историји) и смрт њеног родоначелника, диктатора Енвера Хоџе. Кроз разговоре ликова, кроз описе њихових активности и окружења, Чапалику постепено гради књижевно сведочанство о свеукупном стању Албаније током њеног најболнијег периода у новијој историји.

Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво