Леополд Моцарт и музика у Салцбургу

У првој емисији циклуса о музици у Салцбургу у 18. веку, који приређујемо поводом 300 година од рођења Леополда Моцарта слушаћете дела овог аутора и његовог савременика Јохана Ернста Еберлина.

Рођен у Аугсбургу, у Баварској, 14. новембра 1719. године, Леополд Моцарт дошао је у Салцбург 1737. године како би наставио своје образовање на пољу филозофије и права на Универзитету у Салцбургу. Иако је студије прекинуо наредне године, Леополд Моцарт остао је у Салцбургу до краја живота. Од 1740. године Моцарт је радио као професионални музичар, а од 1743. године ступио је у службу кнеза-надбискупа. Ситуирана између Баварске и хабзбуршких аустријских земаља, Салцбуршка надбискупија била је уређена као црквена кнежевина већ у позном средњем веку, тако да је на њеној територији и духовна и световна власт била у рукама надлежног надбискупа. Леополд Моцарт је на надбискупском двору напредовао до места заменика капелмајстора, али је поред тога био активан и као композитор, виолиниста и педагог, објављујући своје композиције и педагошке списе. Чињеница да је Салцбург био под директном влашћу надбискупа неретко је значила да је музички канон католичке цркве примењиван строже и ригидније него у другим земљама Светог римског царства немачке националности. Ово се рефлектује и у невеликом духовном опусу самог Леополда Моцарта - његова Миса бревис у Це-дуру, на пример, осликава старију традицију црквене музике. У опусу Леополда Моцарта видно је интересовање за музичка подражавања и тонска сликања те су у световним композицијама присутни и немузички звукови. Таква је и пригодна композиција Музичко путовање на санкама која је конципирана у брзом смењивању фанфарних и играчких инструменталних ставова, а у којој се може чути и звук звона са санки.

Јохан Ернст Еберлин издваја се као запажени композитор, оргуљаш и мајстор контрапункта у салцбуршкој катедрали у првој половини 18. века. Рођен у Јетингену у Баварској 1702. године, Еберлин је, као и Леополд Моцарт, дошао у Салцбург да студира права, али се убрзо окренуо музици. Постао је оргуљаш у Салцбуршкој катедрали 1726. године, а до 1749. напредовао је до положаја првог капелмајстора, стекавши опште уважавање и поштовање зарад своје извођачке и композиторске умешности.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара