Научни скупoви

Филозофске годишњице – говоре Душко Прелевић и Александра Зорић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком можете слушати снимке са конференције „Годишњице рођења значајних светских и српских филозофа”, која је у организацији Српског филозфског друштва одржана 22. децембра на Филозофском факултету у Београду. На почетку прве емисије овог циклуса можете пратити излагање Душка Прелевића о Артуру Шопенхауеру и Ђакому Леопардију, а потом ће о Виларду ван Орману Квајну говорити Александра Зорић.

Душко Прелевић се у свом излагању првенствено задржава на утицајима који су Артур Шопенхауер (1788-1860) и Ђакомо Леопарди (1798-1837) имали на научнике и уметнике који су их следили. Интересантан је утицај који је Леопарди иамо на нашег нобеловца Иву Андрића, док је Артур Шопенхауер био велика инспирација Ничеу, Витгенштајну (посебно у раној фази), Хоркхајмеру и неокантовцима, али и уметницима попут Вагнера и Малера, Толстоја и Бекета, као и научницима као што су Ајнштајн и Шредингер.

Александра Зорић износи кратку биографију Виларда ван Ормана Квајна (1908-2000), с посебним освртом на његова најважнија филозфска достигнућа. Биће речи о Квајновом одбацивању дистинкције аналитичко-синтетичко, о његовим разматрањима о језику, посебно о тези о учењу језика и о неодређености превода, као и о тези о онтолошкој релативности коју је овај велики филозоф двадесетог века заступао.

Уредница циклуса Тања Мијовић.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво