Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на представу „Буре барута”, према драми Дејана Дуковског, коју је у Црногорском народном позоришту у Подгорици режирао Дејан Пројковски.

На свечаном отварању нове сезоне Црногорско народно позориште из Подгорице извело је премијеру драме Дејана Дуковског Буре барута, инсценацију комада који је својевремено, деведестих година прошлог века, обележио ту епоху, и обезбедио Југословенском драмском позоришту још једну легендарну представу и низ атрактивних међународних гостовања, а целом овдашњем региону, баш као и многим иностраним театрима доцније, даривао атрактивну репертоарску ставку. Mакедонски редитељ Дејан Пројковски је у постављању ове представе пошао од саме суштине драмског текста, покушавајући да данас, такође у турбулентним временима када се припрема нова експлозија балканског „бурета барута", причу врати њеним коренима, те максимално освести и испита најличније балканске душе као темељног елемента који дефинише ирационални поглед на свет овдашњег живља.

На плану сценске форме, редитељски проседе Пројковског је одређен наглашеном маштовитошћу и потребом да, заједно са својим уметничким сарадницима и глумцима, разиграва апсолутно све елементе које му нуди драмски предложак. По речима Александра Милосављевића: „Импонује преданост с којом је глумачки ансамбл Црногорског народног позоришта приступио решавању задатака које им је Пројковски поставио. Задивљујућа је дисциплинованост и спремност да, заједно с редитељем, закораче у овај необични и опасни свет чији актери потискују сваки траг разума и препуштају се застрашујуће погубним емоцијама. Но, већ је констатовано колико је опасно играти се емоцијама у театру, а управо су се овој игри препустили актери подгоричке представе и - у тој игри постигли максималан ефекат. Наиме, били су уверљиви, истинити и тачни, а посебно треба истаћи Мирка Влаховића који је лик претученог полицајца Димитрија, осим на огромном искуству, градио и на заумности и примени префињених глумачких поступака. Влаховића, чија сцена нимало случајно отвара ово Буре барута, следила је већина његових колега, а игра оних млађих показује да је смена генерација у Црногорском народном позоришту успешно обављена".

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи