Мајстори барока

Свите за трио Луј-Антоана Дорнела.

Овај француски композитор и оргуљаш, рођен 1680. године, свој животни век провео је у Паризу. Радио је као оргуљаш, а 1725. године постављен је на место учитеља музике на француској академији, а на тој позицији заменио га је 1742. Жан-Фери Ребел. Током овог намештења, сваке године је морао да компонује по један мотет за хор и оркестар, поводом обележавања смрти Луја IX Светог 25. августа, али ниједно од ових дела није остало сачувано.

Будући да није био дворски музичар, Дорнел није имао сигурну егзистенцију, те је био приморан да подилази укусима концертних друштава које је успоставила француска аристократија. Стога је највећим делом писао композиције у сонатној форми коју је популаризовао Марк-Антоан Шарпентије, као и традиционалне француске свите.

Од целокупног опуса Луј-Антоана Дорнела, остале су сачуване четири збирке камерних дела, неколико кантата и вокалних композиција, као и необјављена дела за оргуље.

Године 1709. Дорнел је у Паризу објавио Збирку симфонија у којој се налазе шест свита за трио. Ова дела садрже неколико плесних ставова, написаних у истом тоналитету. Карактер музике варира - од величанствених уводних ставова, екпресивних Прелида до брзих и лепршавих Ригодона.

Уредница емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво