Имагинарни пејзажи

Представићемо остварења тајванско-канадског музичара Алекса Жанга Хунтаија, пре свега његов најновији албум „Divine Weight", али и нумере са издања „Stateless" који је објавио 2014. године под својим псеудонимом „Dirty Beaches".

Алекс Жанг Хунтаи се у својој каријери опробао у великом броју различитих музичких жанрова. Његов основни инструмент је саксофон, који је свирао како у фри-џез формацијама под именом Ласт Лизард, тако и у пројектима амбијенталне и експерименталне музике, пишући и музику и за документарне филмове.

Албум Divine Weight (Божанска тежина) настао је као резултат Жанговог незадовољства спрам начина на који је сниман његов саксофон. Звук свог инструмента провлачио је кроз лаптоп и синтисајзере, манипулишући добијеним резултатом да би, како сам каже, створио „потпуно нове форме - налик старим бакарним цевима које су претопљене у нове, светлуцаве жице". Нумере су инспирисане стваралаштвом Алехандра Жодоровског, чија идеја, али и пракса психомагије кореспондира са размишљањима овог уметника. Хунтаи каже да је албум Divine Weight мост између његових претходних дела и места у којем се тренутно стваралачки налази. Једна од нумера Jaumatei посвећена је истоименом кварту у Хонг Конгу, где је уметник провео три месеца и у којем је доживео осећај апсолутног отуђења. У том погледу, свака од нумера са албума Divine Weight, а посебно најмонументалнија од свих - насловна којом се остварење завршава - поседује својеврсни и препознатљиви наративни ток: од свечаног, готово жалобног тона остављања једног света и живота за собом до усхићења које доноси спознаја и отварање нових видика.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво