Имагинарна едиција

Бруно Латур: Зашто Геја није божанство тоталитета

Полазећи од премисе да су се биологија и политика одувек прожимале и међусобно размењивале метафоре, Бруно Латур покушава да открије, и покаже, зашто се „Гаја” (Gaia) – тј. „Геа” или „Геја” – Џејмса Лавлока, како у природним, тако и у друштвеним наукама веома често меша с неком врстом „провиђења”.

Латур у овом тексту, заправо, анализира ставове Тобија Тајрела, професора на Универзитету у Саутемптону који се бави „науком о земљином систему", које је овај аутор изнео 2013. године у књизи On Gaia: A Critical Investigation of the Relationship between Life and Earth. „Мало пута сам читао такво 'некритичко критичко преиспитивање' било које научне теорије", каже Латур. Он сматра да у Тајреловој књизи нема чак ни покушаја да се разуме Лавлокова хипотеза и да аутор приписује Лавлоку позицију коју он никада није заступао, наиме, неку врсту политичке теологије која, наводно, верује да је Живот (с великим Ж) владао земљом у корист свих организама. Поред тога, Тајрел, према Латуровом мишљењу, замењује ову политичку теологију другом теологијом: неолибералном верзијом неодарвинизма, која је још фантастичнија. Најзад, упркос изреченим критикама, Тајрел на крају прихвата већи део онога за шта су се аутори попут Џејмса Лавлока и Лин Маргулис одувек залагали: да више не можемо разликовати организме и њихово окружење без повлачења политичких консеквенци из тога.

Латуров текст, који ће бити на програму до петка, 21. децембра, преузет је из часописа Theory, Culture & Society (том 34, број 2-3), штампаног 2017. године. Чланак је с енглеског језика превела Душица Поповић.

Уредник: Предраг Шарчевић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво